VALMIUS- JA VARAUTUMISSUUNNITELMA SISÄLTÄÄ YLEISET OHJEET SEKÄ TAULOKON YKSIKÖIDEN UHISTA, VAAROISTA JA VARAUTUMISVALMIUDESTA
Asumisyksiköiden on arvioitava toimintaa uhkaavia mahdollisia riskejä ja laadittava valmius- ja varautumissuunnitelma, jossa on kuvattuna toimintamallit riskien toteutuessa.
Toimintayksiköiden on varauduttava mahdollisiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin, joita
voivat olla esimerkiksi pitkä sähkökatko, kova helle tai pakkanen, voimakas myrsky, tulva, tulipalo, vesi-, lääke- ja ruokahuollon ongelmat, pandemia, säteilyvaara, väkivallan uhka ja tietoliikenneverkkohäiriö. Henkilökunta on perehdytettävä varautumissuunnitelman käyttöön ja suunnitelma on löydyttävä myös paperisena tärkeine yhteistietoineen, jos sähköiset tietojärjestelmät ja viestintäkanavat ovat kaatuneet.
Varautumissuunnitelma
Sosiaaliviranomaiset vastaavat uhrien majoituksesta, muonituksesta, vaatetuksesta ja muusta perushuollosta sekä antavat tarvittaessa virka-apua pelastushenkilöstön huoltamiseksi ja huolehtivat yhdessä terveydenhuollon ja muiden asiantuntijatahojen kanssa psykososiaalisen tuen ja palvelujen järjestämiseksi niille, jotka uhrien omaisina tai pelastajina ovat joutuneet osallisiksi onnettomuuteen.
Sosiaalitoimen näkökulmasta merkittävimpiä riskikohteita ovat sosiaalitoimen laitokset sekä asuintalojen, erityisesti vanhustentalojen, mahdolliset onnettomuudet – kuten tulipalo.
Muonitustehtävät hoidetaan jäsenkuntien ruokahuollon henkilöstöjen toimesta. Ruokahuollon johtajina toimii kunkin jäsenkunnan ruokahuollon päällikkö ja kukin jäsenkunta perustaa tarvittavat muonitusryhmät. Tilapäismajoitus, vaatetus ja muu väliaikainen huolto hoidetaan normaaliolojen hätätilanteissa sovitulla tavalla. Poikkeusoloissa asioitten hoitoa varten perustetaan erillisiä yleishuoltoryhmiä.
Kunnassa saattaa tulla tilanteita, joissa joudutaan siirtämään eli evakuoimaan väestöä tilapäisesti vaaran uhkaamalta alueelta tai saastuneelta alueelta pois esimerkiksi tulipalon tai vaarallisten aineiden kuljetuksessa tapahtuneen onnettomuuden vuoksi. Normaalioloissa evakuointi voi olla tarpeen esimerkiksi tulipalon sammuttamisen ja vahinkojen estämiseksi tai räjähdys- tai ympäristöonnettomuuden vuoksi. Päätöksen evakuoinnista tekee tällöin yleensä pelastusviranomainen. Pelastus- tai poliisiviranomainen järjestää myös tarvittavat kuljetukset. Tilanne voi kestää noin vuorokauden.